Az üdülés egyik legjobb része a különleges pillanatokat megörökítő fényképek és videók készítése.

Olvassa el tippjeinket arról, hogyan készítsen tökéletes képeket és videókat. Tudjon meg többet arról, mi fog meg bennünket a tagok által készített fényképekben, és RCI üdülési élményei megjelenhetnek az RCI.com-on, közösségi média oldalainkon, vagy az Endless Vacation magazin egy következő számában.

Ne bonyolítsa túl

Ne próbáljon túl sok mindent a képbe zsúfolni. Emelje ki azt, ami fontos – az arcokat, az embereket, a „történést”. Ne készítsen tájképet és ne próbálja megragadni a naplementét, hiszen lehetetlen azokat valós szépségükben megörökíteni; ehelyett vegyen őket ábrázoló képeslapot vagy profi nyomatot.

Figyeljen a háttérre

Nincs is rosszabb, mint amikor egy amúgy szenzációs képet egy véletlenül a keretbe kerülő szemetes csúfít el. Mielőtt ellövi a képet, pillantson gyorsan a háttérre, és ha kell, ne féljen elmozdítani a kép alanyát, vagy éppenséggel menjen Ön egy kicsit odébb! Arra is figyeljen, hogy a képen ne tűnjön úgy, mintha az emberek fejéből daruk vagy faágak „nőnének” ki!

Fényforrások

Az alany legyen jól megvilágított. Kerülje az árnyékokat és az előnytelen vaku használatát. Napfénnyel szemben és napba néző személyekről ne készítsen képet. Figyelje meg a nap beesési szögét, helyezkedjen ennek megfelelően, és kérje erre a kép szereplőit is. Ügyeljen rá, hogy a megörökíteni kívánt terület ne legyen túl sötét, ha pedig beltéri képeket készít, próbálja ki vakuval és anélkül, majd döntse el, melyik a jobb.

Ne feledje a harmadolás szabályát

Mielőtt lenyomja a gombot, képzeletben harmadolja el a telefon vagy a fényképezőgép képernyőjén látható jelenetet. Pozicionálja úgy a képet, hogy mind a három részre jusson a cselekményből. Ha tovább harmadolja ezeket a harmadokat vízszintesen és függőlegesen, 9 részt kap. A jelenet fontos részei a középső négyzetekbe kerüljenek. Hasonló szabályok követéséhez ingyenes online képszerkesztési szoftvereket is használhat.

Használja az időzítőt

A legtöbb fényképezőgépen és telefonon található időzítő. A pózoláshoz – főleg a szelfikhez – használja ezeket a funkciókat, hiszen így elkerülheti azokat az előnytelen arckifejezéseket, amelyek a megfelelő szög és gomb keresésekor jelennek meg. Ha elégedett a beállítással, nyomja le az időzítőt, és hagyja, hogy a fényképezőgép végezze a dolgát – homlokráncolás és hunyorgás nélküli emléket vihet haza!

Készítsen sok képet

Ha fényképezőgépén vagy telefonján van ilyen, használja a sorozatkép funkciót, majd válassza ki a legjobb képet. Akkor is készítsen sok fotót, ha nincs ilyen funkciója, főleg, ha portrékat készít, hiszen mindig becsúszhat egy-két pislogás vagy véletlen mozdulat. Ha így tesz, a végén több opcióból választhat majd.

Javaslatok üdülésről készített videofelvételekhez

Javaslatok üdülésről készített videofelvételekhez

A rövid videofelvételekkel remekül megragadhatja és szemléltetheti a fantasztikus élményeket. Telefonalkalmazásokkal, online vagy számítógépes szoftverekkel sokféleképpen és egyszerűen szerkeszthetők a felvételek. Némi előzetes tervezéssel úgy is elkészítheti a videofelvételt, hogy utána nincs szükség szerkesztésre. A videókra ugyanazok a javaslatok vonatkoznak, mint a fényképekre – viszont figyeljen a hangminőségre is!
Ne kerüljenek nézelődő személyek a felvételbe, hiszen nem kapott tőlük engedélyt arra, hogy az őket ábrázoló videót feltöltse a közösségi oldalakra.
Ne készítsen videót zajos helyeken. Ha a tökéletes üdülési emlék azt kívánja, bármikor hozzáadhat jogdíjmentes zenét a felvételhez!